Een succesvol & energiek leven is 10% wat er gebeurt en 90% hoe je erop reageert.

Ontploffen is een keuze

De hele dag zit je al op dat ene telefoontje te wachten van je partner, hij/zij weet toch dat je het fijn vindt om even aandacht te krijgen tussendoor? Je haalt je van alles in je hoofd waarom diegene niet jouw stilzwijgend verzoek heeft opgevolgd. En als het bericht dan eindelijk komt, hoeft het van jou niet meer. Je bent boos, teleurgesteld en een beetje verdrietig. Je voelt je in de steek gelaten en niet gezien. En als je dan eindelijk thuiskomt zit diegene ook nog eens aan de telefoon en heeft dan ook niet direct aandacht voor je. Het hek is van de dam. Je ontploft.

Je doel kan misschien zijn een waanzinnig liefdevol, begripvol, aandachtige relatie te hebben. En dat is vaak waar we naartoe werken. Als dat dan in de praktijk niet altijd zo blijkt te zijn geeft ons dat soms een slecht gevoel. Het doel wat we hadden is niet bereikt. Je bent daarin niet succesvol, een loser, een mislukking. Je energie zakt als een baksteen naar beneden en daarmee je humeur en productiviteit ook.

Ieder moment in je leven beschrijft hoe je nu bent, en geeft je de mogelijkheid te beslissen of dat is wie je wilt zijn. Makkelijker gezegd dan gedaan denk je nu?

Kijk, we zijn allemaal een product van vroegere ervaringen.

Dat verleden maakt dat we aannames en interpretaties doen en we hebben zo onze innerlijke criticus die constant zit te fluisteren dat we niet goed genoeg, niet lief genoeg, niet mooi, niet vul het maar in genoeg zijn in onze oor. Super irritant. Wel waar helaas.

En daar komt ie…. hoe we NU zijn bepalen we zelf. Ieder moment opnieuw. Hoe zou het zijn als je kunt geloven dat dat waar is? Hoe zou het zijn als je echt kunt leren dat je een keuze hebt.

Dat de keuze in dit voorbeeld kan zijn:

Niet aan te nemen dat je wordt vergeten omdat iemand je niet de moeite waard vindt om even te bellen, dat je in plaats van te ontploffen zegt. ‘Ho wacht even, ik heb me van alles in mijn hoofd gehaald en klopt dat ook?’ En dat daar dan een gesprek uitkomt die je meer verbinding oplevert in plaats van ruzie?

Veel mensen leven op de automatische piloot, onbewust reageren we direct en instinctief op dingen vandaag door dingen die we vroeger hebben meegemaakt. Ook kan het zijn dat we onbewust de ander heel belangrijk maken voor hoe wij ons voelen. Als je meer leert vertrouwen op jezelf, meer leert houden van jezelf, je liefdevol en rustig leert uitspreken en vooral van een afstandje naar dingen leert kijken krijg je meer een keuze. Een keuze hoe jij wilt zijn.

Hoe kun je dit patroon nou doorbreken en die inzichten toepassen?

Reflecteren op wekelijkse basis samen met een coach kan helpen. Wat gebeurd hier? Schrijf voor jezelf eens op wat er echt aan de hand is.

Dit is waar ik mijn klanten mee help. Je kunt leren hoe je voorkomt dat je aannames doet, dat je de situatie van een afstandje bekijkt in plaats van direct reageert, dat je weet waar je reacties vandaan komen en dat je niet altijd gelijk hoeft te hebben. Je leert meer te observeren in plaats van te reageren.

Hoe zou dat je leven kunnen verbeteren denk je?

Liefs, Brigitte

Meer van Bri's Blog

De afgelopen weken sprak ik meerdere mensen die vanuit het maken van een ‘fout’ en het daarbij ontstane conflict en …
3 redenen waarom fouten durven maken een must is  Hoe vaak maak jij jezelf niet ‘fout’ om iets wat je …
Hoe vaak laat jij je beïnvloeden door schuldgevoel en doe je of zeg je niet wat je wilt? Fantaseer even …
Hoe onzekerheid mij een huis heeft gekost. En of jouw onzekerheid jou nou een huis heeft gekost of niet: onzekerheid …
Holy F. Ik weet niet wat ik wil. Maar is dit echt zo? Een begrijpelijke opmerking die ik vaak hoor, …
Dit kwam in me op omdat zoveel vrouwelijke ondernemers niet alleen moeite hebben zichzelf echt te laten zien maar ook, …
Hoe jij bewust en onbewust reageert op situaties die er gebeuren in je leven hebben een effect op de kwaliteit …
Hoe voel je je tijdens deze quarantaine periode? Sta je ‘s morgens op vol energie en blijheid? Heb je zin …
Dus welke 3 dingen moet je nou echt laten als je succes wilt hebben? Je niet uitspreken en geen grenzen …
Hoe is jouw leven op dit moment? Ervaar je stress omdat je bedrijf stil ligt en er geen geld binnenkomt, …
In het vliegtuig stappen.. ik doe het, maar zie er altijd enorm tegenop. Met trucjes om mezelf kalm en stoer …
Ik heb geleerd in mogelijkheden te denken en nu dat zo is, kan ik niet meer anders. Niets is onmogelijk …