Gouden tip – You cannot make a mistake

3 redenen waarom fouten durven maken een must is 

Hoe vaak maak jij jezelf niet ‘fout’ om iets wat je hebt gedaan of beslist? Of betrap je jezelf erop dat je een ander ‘fout’ maakt om dingen die hij of zij doet of zegt?

Hoe vaak denk je niet: “Idioot.. Dat had je beter zus of zo..,” of “Wat ben ik toch dom, zie je wel dat kan ik niet,” of misschien is er iets echt goed mis gegaan in je leven waardoor je een mega schuldgevoel hebt opgebouwd, je je kapot schaamt en je jezelf wel voor je kop kunt slaan. 

Het is menselijk en fouten maken willen we liever niet. Het geeft ons een rotgevoel. En daarmee gaan we vaak dingen uit de weg die we moeilijk vinden of die een risico met zich meebrengen.

Maar wat nou als dit principe waar kan zijn, en je eigenlijk geen fouten kunt maken?

Zou dat de boel verzachten en zou je dan minder oordelen over jezelf en anderen? Zou je milder in je communicatie kunnen worden naar jezelf en de mensen om je heen?

Elke keuze die je maakt komt voort uit wat je in het verleden hebt geleerd, de daaruit voortvloeiende overtuigingen en je kernwaardes. Niet alleen wat we hebben geleerd van onze opvoeders, maar misschien ook wel vanuit ons collectieve bewustzijn dat in ons DNA zit. Klinkt vaag dat laatste?

Bedenk dan dit

De algemene opvatting was heel lang dat de wereld plat was. Grote kans dat als je toen had geleefd er geen haar op je hoofd was die op een boot stapte met een kapitein die zei: “Weet je wat, ik vaar eens door naar het einde van de wereld, en als ik er van af val… dan zie ik dan wel weer.” Je besloot waarschijnlijk dat je bleef zitten waar je zat en zou niet de gok nemen een grote ontdekking te doen. Collectief werd aangenomen dat de aarde plat was. Totdat iemand zei: “Nee hoor, kijk maar.”

In ons dagelijks leven is dat dus niet anders. Als je je hele leven hebt gehoord dat de juiste volgorde verliefd-verloofd-getrouwd-met-2-kids is, dan is er kans dat je dat (onbewust) volgt.

Als je er dan later achter komt dat die beslissing misschien niet helemaal handig was, je eigenlijk helemaal niet in dat huisjeboomjebeestje plaatje past en je besluit een andere koers te varen met alle verdriet en misschien wel ellende van dien… heb je het dan fout gedaan?

Nee, die beslissing was toen, met wat je toen wist. Moet je jezelf dan daar constant voor op je kop geven? Of kun je iets uit deze ervaring leren? De truc is om, als je je verder gaat ontwikkelen, van je ‘fouten’ te leren, die te durven toegeven, dichter bij jezelf te komen en dan (bewuster) je beslissingen daar op aan te passen. Dat is persoonlijk leiderschap en levert je gegarandeerd meer succes en energie op.

Nog een voorbeeld 

Je wilt voor jezelf beginnen, maar je omgeving is huiverig. Zou je dat wel doen, je hebt toch een goede baan, weet je zeker dat daar wel brood in zit?

Je doet het toch en de eerste jaren zijn geweldig en succesvol. Dan maak je een verkeerde zakelijke beslissing (bijvoorbeeld een samenwerking die niet goed past, of je innoveert niet terwijl dat eigenlijk zou moeten). Of je raakt overwerkt omdat je niet goed grenzen aangeeft, alles zelf doet en daardoor 24/7 bezig bent met je bedrijf. Gevolg. Het gaat mis.

Ben je dan enorm fout of kun je hier iets uit leren, waardoor je het een volgende keer anders kan doen?

Je doet wat je kunt en weet. En wat je niet weet kun je ook niet doen. Zo simpel is het.

Er zijn 2 manieren om het leven en daarmee leiderschap te benaderen.

  1. Meester worden in wat je doet manier van denken:

    Vanuit een verlangen om je constant te ontwikkelen om het beste uit jezelf te halen om zo meer competent of effectief te worden dan hoe je nu bent. Als je op deze manier in het leven staat ben je niet bezorgd over de uitkomst van een bepaalde taak, omdat je weet dat wat de uitkomst ook is, wat er ook gebeurd, je altijd kunt leren hiervan en daarmee wordt je beter in wat je doet.

  2. Prestatie manier van denken:

    Vanuit het ego, het ‘beter willen doen’ dan anderen. Geef je leiding of leid je je leven vanuit deze manier van denken dan gaat het meer over winnen en jezelf vergelijken met anderen. Je gevoel van eigenwaarde is dan verbonden met hoe je iets doet, uitvoert of jezelf presenteert. Daarmee zit er meer oordeel op de uitkomst in termen van ik of jij heb(t) iets goed of fout gedaan.

Leiderschap vanuit een hoge energie betekent dat je accepteert wat er is. Er is geen goed of fout. Hoe meer je oordeel los kunt laten, hoe meer je jezelf en anderen accepteert hoe leuker het leven wordt. Spijt en boosheid helpen ons niet. Het houdt ons eerder tegen te groeien.  

Dus waarom is fouten maken een must om verder te komen? 

  1. Als je niet bereid bent fouten te maken sta je stil. Het is veilig denk je, en tegelijkertijd zou het kunnen dat als je geen risico durft te nemen je ook geen groei krijgt en je ervaringen mist die juist ook enorm leuk en zelfs waardevol blijken te zijn.
  2. Van fouten kun je leren en daardoor alleen maar beter worden in wat je doet. Learning by doing is een topmotto. Kon jij vanaf dag 1 gelijk goed lopen of fietsen?
  3. Als je fouten durft te maken en vooral ook toe durft te geven ben je een voorbeeld voor anderen.
 

Keuzes zijn gebaseerd op ons verleden en dus wat je vandaag laat zien is simpel gezegd altijd een plaatje dat gisteren is gecreëerd. En we kiezen altijd datgene waarvan we NU denken dat het beste is aan de hand van wat we nu weten. Dus laat maar los die gedachte dat je het altijd goed moet doen, ga gewoon doen, ervaar, leer en verbeter jezelf waar je kunt.

Dus hoe zou het zijn als we, in plaats van onze energie te richten op onze fouten kwalijk nemen, onszelf zouden afvragen: Wat is de les hier? Wat ga ik nu voortaan anders doen? Oftewel wat is de mogelijkheid hier?

Door jezelf te blijven ontwikkelen, nieuwe dingen te leren, naar nieuwe inzichten te luisteren en besluiten het een volgende keer anders te doen groei je. En dat is waar het in het leven over gaat volgens mij.

Fouten maken & de 7 levels van bewustzijn 

En als ik het even doortrek naar de 7 levels van bewustzijn (zie blog voor uitleg van de levels) is jezelf en anderen ‘fout maken’ een level 2 gedachte en gevoel.

Een lage energie die, als je er lang in blijft hangen, destructief is voor jou en de mensen om je heen. Het veroorzaakt stress. Hoe bewuster je wordt en hoe meer je vanuit hoge energie kunt leven, hoe makkelijker je leven wordt. En dat kan ik je leren tijdens mijn coachprogramma. So don’t worry.

Dus een volgende keer als je jezelf of een ander fout maakt om iets. Sta dan eens open voor dit idee: You cannot make a mistake. You are learning by doing.

Mocht je hier meer over willen weten of wil je leren hoe je dit principe in je eigen leven kunt toepassen? Boek dan hier een call voor een vrijblijvende kennismakingssessie.

 

Liefs, Brigitte

 

 

In deze blog geef ik mijn interpretatie op een van de foundation principles die ik heb geleerd tijdens mijn coachtraining van the Institute for Professional Excellence in Coaching (iPEC). Filosofieën van waaruit ik probeer te leven en mijn klanten coach waardoor ze meer succes en energie gaan ervaren.

Ik bespreek principes die je een andere manier van kijken naar jouw leven en dat van anderen kan geven. Het maakt je bewuster, minder oordelend en daarmee wordt het leven aangenamer. Stellingen om eens over na te denken en je af te vragen: Hoe zit ik hierin? En hoe ik nu denk of leef, werkt dat voor of tegen me?

Meer van Bri's Blog

De afgelopen weken sprak ik meerdere mensen die vanuit het maken van een ‘fout’ en het daarbij ontstane conflict en …
Hoe vaak laat jij je beïnvloeden door schuldgevoel en doe je of zeg je niet wat je wilt? Fantaseer even …
Hoe onzekerheid mij een huis heeft gekost. En of jouw onzekerheid jou nou een huis heeft gekost of niet: onzekerheid …
Holy F. Ik weet niet wat ik wil. Maar is dit echt zo? Een begrijpelijke opmerking die ik vaak hoor, …
Ontploffen is een keuze De hele dag zit je al op dat ene telefoontje te wachten van je partner, hij/zij …
Dit kwam in me op omdat zoveel vrouwelijke ondernemers niet alleen moeite hebben zichzelf echt te laten zien maar ook, …
Hoe jij bewust en onbewust reageert op situaties die er gebeuren in je leven hebben een effect op de kwaliteit …
Hoe voel je je tijdens deze quarantaine periode? Sta je ‘s morgens op vol energie en blijheid? Heb je zin …
Dus welke 3 dingen moet je nou echt laten als je succes wilt hebben? Je niet uitspreken en geen grenzen …
Hoe is jouw leven op dit moment? Ervaar je stress omdat je bedrijf stil ligt en er geen geld binnenkomt, …
In het vliegtuig stappen.. ik doe het, maar zie er altijd enorm tegenop. Met trucjes om mezelf kalm en stoer …
Ik heb geleerd in mogelijkheden te denken en nu dat zo is, kan ik niet meer anders. Niets is onmogelijk …