Ho’oponoponootje

De afgelopen weken sprak ik meerdere mensen die vanuit het maken van een ‘fout’ en het daarbij ontstane conflict en bijbehorende schuldgevoel bij mij aanklopten met Bri wat moet ik nou? Ik voel me rot en ik weet niet of dit nog wel goed komt.

Lage energie kost je je inspiratie en blijheid 

Conflicten en schuldgevoel kunnen je helemaal opslokken. Je kunt aan niets anders meer denken dan dat ene ding, je komt niet aan je werk toe. Je energie en inspiratie is ver te zoeken. BAM. Tunnelvisie. Stilstand. Waardeloos. (level 1 en 2 energie = slachtofferdenken, boosheid, wrok, twijfel, het overkomt mij weer, ik zal je krijgen gevoel).

Meer uitleg over de energielevels vind je in deze blog.

Ik ken het. Nog niet zolang geleden zat ik zelf in zo’n situatie. Ik had iets gedaan wat me geen goed gevoel gaf, was boos op degene waar ik dat bij had gedaan en vond mezelf enorm stom DAT ik het had gedaan.

Ik zat in lage energie vol verwijten en boosheid, kon aan niks anders denken, het kostte me mijn inspiratie en blijheid. Ik stond stil.

Hoe kom ik in hogere energie? 

Omdat ik daar zo’n last van had,  ben ik op zoek gegaan naar hoe ik mezelf naar een hoger energieniveau kon brengen. Ik ging mediteren op dankbaarheid en vergeving om mijn aandacht af te leiden van de boosheid en mijn gevoel van ‘slachtoffer zijn’. Want een waarheid als een koe: de enige waar ik invloed op heb is mezelf, de ander kan ik niet veranderen.

 

Toeval bestaat niet. 

Joe Vitale kwam voorbij met een aanbieding om Ho’oponopono practioner te worden. Daar wilde ik meer van weten.

Ik heb uren naar Joe en Dr. Hew Len geluisterd met uitleg over dit Hawaïaanse vergevings ritueel waarbij je teruggaat naar de zero state. Daar waar alles goed is, jij en de ander goed genoeg zijn en er liefde is. Voor jezelf en een ander. En je laat het aan God over hoe nu verder.  

Ik ging het toepassen en ervaarde meer rust, begrip en liefde. In eerste instantie alleen voor mezelf, later ook voor de ander waar ik boos op was.

Dit vraagt om een ho’oponoponootje 

Ik deelde mijn nieuwe inzichten met mijn klanten en vriendinnen vanuit ho’oponopono waarbij je aan the divine/universum/god vergeving vraagt voor het maken van een (vanuit je onbewustheid) zelfde fout als altijd. Je weet niet wat je niet weet en je doet wat je kunt/weet.

En zo ontstond de opmerking bij hun (en mijn) uitdagingen: dit vraagt om een ho’oponoponootje.

Het is eigenlijk heel simpel en je hoeft het niet eens helemaal te begrijpen.

Het enige dat je hoeft te doen is altijd 100% verantwoordelijkheid te nemen voor alles wat er in je leven gebeurd (je bent er namelijk altijd zelf bij) en zeggen

 

  • Ik hou van jou
  • Het spijt me
  • Vergeef me alsjeblieft
  • Dankjewel

 

In willekeurige volgorde.

Ho’oponopono is 1 van de manieren om je leven mooier te maken. 

En oh boy wat hebben we door de eeuwen heen veel mooie leermeesters gehad. De wijsheden van Boeddha, Jezus, Ghandi, de Indianen, de Aboriginals, de Maori’s, de Indiaase yogi wijsheden, Nelson Mandela, filosofen, Einstein, ik noem er maar een paar. Ze hebben veel gemeen en vertellen ons eigenlijk wat we diep in ons hart weten, maar in de huidige maatschappij soms lijken zijn te vergeten. Deze wijze mensen leefden in hoge energie. Verbonden met ‘het alles’, de natuur en de mensen om hen heen (level 6 en 7).

En wat ik geweldig vind om te merken is dat meer en meer mensen prachtige dingen delen. Dit is zo’n belangrijke tegenhanger van alle angst, macht en hebzuchtcultuur waar we nu in zitten. En hoe meer mensen in deze (hoge) energie gaan leven, in deze bewustheid… hoe mooier het leven wordt. Hoe groter de groep mensen met hoge energie, hoe minder mensen met lage energie in de wereld. En dat is nodig voor een positieve verandering.

Ken je deze nog?
‘Wat je zegt ben je zelf, met je kop door de helf’
 

Het is belangrijk dus om zo bewust mogelijk te worden om daarmee de wereld een beetje mooier te maken.  Ik moest denken aan een quote van Gandhi ‘Wees de verandering die je in de wereld wilt zien’. Die sluit mooi aan bij de wijsheid van ho’oponopono.

Wat blijkt? Ghandi heeft dit nooit gezegd. Zie dit artikel.  

Wat hij wel zei was eigenlijk nog veel mooier en precies waar het hier omgaat.

‘All the tendencies present in the outer world are to be found in the world of our body. If we could change ourselves, the tendencies in the world would also change. As a man changes his own nature, so does the attitude of the world change towards him. This is the divine mystery supreme. A wonderful thing it is and the source of our happiness. We need not wait to see what others do.’

In mijn opleiding leerde ik. Iedereen is een spiegel. Wat je bij die ander ziet heb je zelf ook in je. Het was een shock voor me maar een superbelangrijke les. Dat wat je irriteert aan de ander zit ook in jou ☹ Goede nieuws: dat wat je bewondert dus ook 😊. Dus opkijken naar iemand of jezelf kleiner maken is allebei niet nodig. We are all one (level 6 en 7).

Dus als je negativiteit aanpakt bij jezelf dan veranderd die ander ook. Wie goed doet, wie goed ontmoet. Zoiets. Beetje het voorbeeld dat je aan je kids geeft is wat zij laten zien toch? Nou dat dus. Kijken naar jezelf in plaats van wijzen naar een ander is in ieder geval het proberen waard.

Interessante benadering. Gedeelde herinneringen. 

Ho’oponopono leert ons dat we gedeelde herinneringen hebben. We ‘weten’ eigenlijk niet waar iets (een reactie, gevoel, emotie) vandaan komt. Dat kan al heel oud zijn.

Klinkt vaag? Bedenk dan dit om te vergelijken. Als je een zaadje van een bloem in de grond stopt, dan komt daar een bloem uit. Die bloem heeft dan de eigenschappen van de bloem waar hij uitkomt. Ja toch? Die nieuwe bloem maakt weer bloemen en ook die hebben dus de eigenschappen van de eerdere bloem. Enzovoort…. De bloem die je vandaag ziet is een afstammeling van een bloem misschien al eeuwenoud. En zo is het ook met ons. Ook wij hebben bloedlijnen die heel ver terug gaan. Zover terug dat je het niet meer weet, maar die herinneringen zitten wel ook in ons.

Ik hou het even hierbij want je kunt nog veel verder gaan… wie in reïncarnatie gelooft zal vanuit die hoek herinneringen benoemen. Hoe dan ook. Ik snap hem biologisch gezien (ik heb geen wetenschappelijk bewijs, is mijn eigen logica). Want weet jij veel, misschien stond de over over over over over overgrootvader van degene die nu voor jou staat wel tegenover jouw over-over over-over-over overgrootmoeder en hebben ze elkaar toen de hersens ingeslagen. Dat lijkt me dan een (vanuit een ver verleden) gedeelde ‘herinnering’.

Ik deel hier mijn verhaal omdat dat het makkelijkst schrijven is, en wellicht herken je jezelf hierin. Een terugkerend thema, onzekerheid en niet geloven in jezelf. ‘God’ weet dus waar dat vandaan komt. Maar zoals Dr. Hew Len zegt… dat maakt niet uit. Stop de bullshit. Doe gewoon je cleaning = i love you, i’m sorry, please forgive me and thank you.

Tja, je bent nooit te oud om te leren. 

Mijn irritatie verhaal dat absoluut een ho’oponoponootje kon gebruiken. 

Vanuit mijn aloude onzekerheid en denken ‘het’ niet te weten ging ik een businesscoachtraject aan bij iemand die mij ging leren online ondernemen. Tenminste dat was mijn hoop. Ik nam het duurste pakket, dat zou ik zo terugverdienen werd mij gezegd en legde mijn bedrijf in handen van de mentor.

Mijn ‘fout’, ik liet me meeslepen vanuit alles moet anders, het is niet goed genoeg, ik wil meer omzet, ik wil meer meer meer. Daarmee ging ik volledig voorbij aan wat ik al had opgebouwd en zat ik na een paar maanden met een nieuw uit de grond gestamd image, geen nieuwe klanten en was ik teleurgesteld, in de war en 16.000 euro armer. Arme ik (level1).

Mijn Les 1.

Eerst was ik vooral boos op de mentor dat er niet echt naar MIJ geluisterd was. Dat er niet de tijd was genomen om echt naar mij als persoon te kijken.

Maar later dacht ik NEE. Ik heb vooral niet naar MEZELF geluisterd. En die les was misschien wel onbetaalbaar. En dus neem ik 100% verantwoordelijkheid en zeg… Het spijt me, vergeef me alsjeblieft, ik hou van je, dankjewel.

Mijn Les 2.

Ik wilde een persoonlijke mail sturen aan iemand waarmee ik een zakelijk conflict had. Het zou mijn laatste poging worden het netjes op te lossen en dus schreef ik de mail vanuit mijn hart. Het werd een mega lange mail en ik ging twijfelen. Dus liet hem, uit gewoonte, eerst lezen aan een vriendin. Die zei, wat mooi Bri, maar misschien ietsje te liefdevol. Vervolgens stuurde ze mij mijn opzet terug en had ALLES doorgehaald dat persoonlijk en echt Bri was.

En ineens zag ik het. 

Hier gebeurde precies hetzelfde. Door vanuit mijn onzekerheid iemand anders in te schakelen werd het Bri stuk aan de kant geschoven. En hoewel in dit geval de mail misschien niet zakelijk genoeg of ‘zoals het hoort’ was, het was wel Bri.

Uiteindelijk stuurde ik de enigszins aangepaste Bri-versie naar degene en dat voelde goed. Achteraf had ik zelfs spijt dat ik niet alles er gewoon in had laten staan want nu waren er in mijn ogen een paar essentiële dingen uitgehaald die ik toch graag had willen zeggen. Oeps I did it again. Tijd dus weer voor een ho’oponoponootje: Ik hou van je, het spijt me, vergeef me alsjeblieft, dankjewel.

Moraal van dit verhaal. 

In een “Oeps i did it again” moment kan niemand anders dan IK daar verantwoordelijkheid voor nemen.

All experiences are an opportunity for growth. 

Dit is een foundation principe van waaruit ik coach. Alles wat je meemaakt OOK de vervelende dingen geven je de gelegenheid te leren en te groeien. Er is dus geen goed of fout. Je moet dit wel meemaken anders krijg je meer van hetzelfde. 

Dus hallelujah, hallo foutjes en bedankt voor de les. Dat gaan we dus volgende keer anders aanpakken. (Level 5, denken in mogelijkheden.)

Leuk he? Als je er zo tegenaan kunt kijken en jezelf niet zo op je kop zit als iets niet zo naar je zin gaat dan wordt het leven net even wat minder zwaar en kun je weer doooor.

Ik wens je alle succes, wijsheid en geluk en loop je ergens tegenaan.. ik ben er voor je.

Om snel tot een hoger energie level te komen en iets concreet aan te pakken wat NU speelt heb ik de energie powerboost sessies voor je. Een kort en effectief traject van 4 coachsessies om te gaan doen en ervaren wat je wilt. Take control en laat je niet tegenhouden door (vooral) jezelf. Kijk hier voor meer info.

Liefs, Bri

 

In deze blog geef ik mijn interpretatie op een van de foundation principles die ik heb geleerd tijdens mijn coachtraining van the Institute for Professional Excellence in Coaching (iPEC). Filosofieën van waaruit ik probeer te leven en mijn klanten coach waardoor ze meer succes en energie gaan ervaren.

Ik bespreek principes die je een andere manier van kijken naar jouw leven en dat van anderen kan geven. Het maakt je bewuster, minder oordelend en daarmee wordt het leven aangenamer. Stellingen om eens over na te denken en je af te vragen: Hoe zit ik hierin? En hoe ik nu denk of leef, werkt dat voor of tegen me?

Meer van Bri's Blog

3 redenen waarom fouten durven maken een must is  Hoe vaak maak jij jezelf niet ‘fout’ om iets wat je …
Hoe vaak laat jij je beïnvloeden door schuldgevoel en doe je of zeg je niet wat je wilt? Fantaseer even …
Hoe onzekerheid mij een huis heeft gekost. En of jouw onzekerheid jou nou een huis heeft gekost of niet: onzekerheid …
Holy F. Ik weet niet wat ik wil. Maar is dit echt zo? Een begrijpelijke opmerking die ik vaak hoor, …
Ontploffen is een keuze De hele dag zit je al op dat ene telefoontje te wachten van je partner, hij/zij …
Dit kwam in me op omdat zoveel vrouwelijke ondernemers niet alleen moeite hebben zichzelf echt te laten zien maar ook, …
Hoe jij bewust en onbewust reageert op situaties die er gebeuren in je leven hebben een effect op de kwaliteit …
Hoe voel je je tijdens deze quarantaine periode? Sta je ‘s morgens op vol energie en blijheid? Heb je zin …
Dus welke 3 dingen moet je nou echt laten als je succes wilt hebben? Je niet uitspreken en geen grenzen …
Hoe is jouw leven op dit moment? Ervaar je stress omdat je bedrijf stil ligt en er geen geld binnenkomt, …
In het vliegtuig stappen.. ik doe het, maar zie er altijd enorm tegenop. Met trucjes om mezelf kalm en stoer …
Ik heb geleerd in mogelijkheden te denken en nu dat zo is, kan ik niet meer anders. Niets is onmogelijk …