Kappe nâh – 3 dingen die je ècht moet laten voor instant succes

Je ziet jezelf graag als succesvol. Hebt een leuk leven, kunt nagenoeg doen wat je wilt en dat heb je maar mooi zelf gecreëerd. Je bent behoorlijk trots op jezelf. Maar op 1 vlak ben je minder succesvol en dat is jezelf ècht laten zien en op een goede manier uitspreken naar anderen. En daar is waar de schoen wringt. Herkenbaar?

Zo ja, weet dat je hierin niet alleen staat.

Deze week zat ik bijvoorbeeld in een ‘creatieve blogschrijven HET IS en IK BEN niet goed genoeg dip’. Heel vervelend want dat had namelijk 2 consequenties:

1. Er kwam niets uit mijn handen

2. Ik vergeleek me met iedereen die in mijn ogen wel van alles uit zijn mouw schudt, zijn podium pakt en dus … cirkel rond ben ik niet goed genoeg en erger nog voelde ik me een loser.

En om dat gevoel te vermijden deed ik niks. Zette niks op papier, trok me terug. Want stel je voor dat mensen ‘het’ en dus mij stom vinden? Nu weet ik wat ik daar aan kan doen, maar ook ik heb dus zo mijn momenten. Dat maakt me mens.

Mijn writer’s block vergde enig zelfonderzoek want het hield me op mijn plek en dat is niet wat ik wil. Het maakte dat ik mijn mening en twijfels moest uitspreken naar bepaalde mensen. Conclusie: ik zat vooral mezelf enorm in de weg.

Het was dus even nodig om Kappe nâh tegen mezelf zeggen met dingen doen die niet voor me werken als ik ECHT succesvol wil zijn.

Dus welke 3 dingen moet je nou echt laten als je succes wilt hebben?

  • Je niet uitspreken en geen grenzen aangeven.

 

Misschien herken je dat op een gezonde, liefdevolle en milde manier NEE zeggen iets is wat je niet zo snel doet. Uitspreken tot hier en niet verder is voor mensen die daar moeite mee hebben een hele lastige. Gevolg is dat als jij dat niet doet, anderen jouw grenzen gaan bepalen en je, hoe goed bedoeld soms ook, overladen met wat jij allemaal moet doen en ook hoe je het moet doen.

Het zou kunnen dat je daarom dingen aan het doen bent die je eigenlijk niet wilt en die, in het ergste geval, ook totaal niet bij je passen.

Goede nieuws is. Grenzen aangeven kun je leren. En het leuke is. Als je het gaat doen, hoe eng ook, mensen dat vaak wel kunnen waarderen. Want dan weten zij ook wat ze aan jou hebben, en dat verbetert jullie relatie. Maar als het zo makkelijk zou zijn, waarom doen we dat dan niet?

Omdat we graag lief, leuk, aardig, empathisch, meegaand en vooral niet hard willen overkomen. Want wat zouden de mensen wel niet denken als je NEE zegt? Het zou zomaar kunnen dat ze je alles behalve voorgaande vinden he?

Tip: toch doen. Het klaart de lucht en je gaat zien dat zowel jouw leven als dat van de ander er beter van wordt.

 

  • Niet jezelf zijn en een copycat worden

 

Ik zat dus maar te hannesen met het schrijven van teksten. Ik wist dat het op een bepaalde manier moest (is marketingtechnisch echt het beste, als je het zo en zo doet krijg je meer volgers, laat niet te veel van jezelf zien, het gaat niet over jou, schrijf met de lolly in de mond van je klant) en zo kwam er dus niets op papier. Want, dacht ik: hoe dan?

Na het uitspreken van deze gedachtenkronkel was de conclusie dat het EN EN mag zijn. Een beetje hoe het hoort en een beetje Bri. Want schrijven vanuit je hart is het makkelijkst. Resultaat: dit blog. 

 

  • Niet durven doen en niet out of the box denken

 

Out of the box denken is niet alleen voorbestemd voor geniale mensen maar ook voor mensen zoals jij en ik. Ga maar na. Zangers schrijven liedjes waarvan het risico is dat niemand ze mooi vindt, schrijvers schrijven boeken die misschien niemand leest of waar de kritieken niet mals op zijn, mensen bouwden vliegtuigen terwijl iedereen dacht dat kan niet. De lijst is eindeloos van mensen die deden wat ze vonden dat ze moesten doen ook al verklaarde de wereld ze voor gek.

Ze deden het toch. Hoe zou het zijn als ze dat allemaal niet hadden gedaan omdat ze bang waren buiten de boot te vallen of zich tegen lieten houden door de angst dat iedereen het stom zou vinden wat ze deden? Juist. Dan zou de wereld er niet zo uitzien als nu.

Dus voor instant succes:

Spreek je uit, geef je grenzen aan, wees jezelf en durf te doen.

Heb jij een voorbeeld waarbij je een van bovenstaande deed en die je instant succes opleverde? Deel het vooral hieronder en inspireer daarmee een ander het ook te doen.

Good luck en geniet van je succes!

Liefs, Brigitte

 

En wil je hier hulp bij of een zetje in de rug, voel je vrij me dan een berichtje te sturen. Een eerste sparrings gesprek is altijd gratis en vrijblijvend.