Onzekerheid sucks

Hoe onzekerheid mij een huis heeft gekost.

En of jouw onzekerheid jou nou een huis heeft gekost of niet: onzekerheid sucks. Toch?

Hoe vaak heb jij voor een moment gestaan dat je het niet wist? Dat je twijfelde en advies vroeg aan een ander, dat opvolgde en er vervolgens achter kwam dat je dat dat helemaal niet bij je past of erger nog dat het een slechte beslissing was die je geld kostte?

Mijn onzekerheid heb ik van mijn moeder meegekregen. Als er 1 onzeker was, bevestiging nodig had en vervolgens complimenten niet aannam was zij het wel. Bless her, dit was wat zij weer heeft meegekregen vanuit haar opvoeding. En onbewust had ik dat overgenomen. Het ik ben nooit goed genoeg, een ander weet het beter en wie ben ik nou om het bij het rechte eind te hebben heeft heel lang bepaald wat ik deed. En dat heeft me niet alleen bakken met geld maar ook in sommige gevallen mijn eigenwaarde gekost.

Een paar jaar geleden bijvoorbeeld had ik het plan een beleggingspand te kopen van de overwaarde van mijn huis. De hypotheekadviseur zei dat het niet kon. Ik kon het niet geloven, want alleen al van de overwaarde kon ik bijna een huis kopen maar ok, dacht ik. Jij zal het wel weten. Het geld ging op aan andere dingen, ik kocht geen extra huis en nu blijkt. Het was niet waar. Wat wel blijkt is dat die man geen enkel verstand had van beleggingen en dat ik, als ik naar mezelf toen had geluisterd en meer onderzoek had gedaan wel mijn zin had gekregen. Mijn onzekerheid suckte hier dus big time.

Succesvolle mensen blijven niet in twijfel hangen

Succesvolle mensen onderzoeken, maken risico afwegingen en gaan er vervolgens voor. Die volgen hun eigen weg. En als ze daarmee een verkeerde beslissing hebben genomen, likken ze hun wonden en denken wat kan ik hier van leren?

Misschien herken je dit in relaties. Je laat de ander bepalen wat het juiste is, ook al voel je tot in je tenen dat het niet klopt. Je onzekerheid zorgt ervoor dat je niet naar jezelf luistert en dus doe je dingen die niet bij je passen of blijf je in een relatie hangen die eigenlijk niet goed voelt.

Dat sucks toch?

Kom uit de onzekerheid

Ik spreek wekelijks tientallen vrouwen die zich hier in herkennen en daarom heb ik het mijn missie gemaakt dat jij bewust gaat kiezen wat je echt nodig hebt. Zo snel mogelijk uit je onzekerheid komen. Zodat je sneller keuzes maakt die bij je passen, zodat je gaat vertrouwen op jezelf en daarmee je energie omhoog gaat. Dat is energy leadership of te wel persoonlijk leiderschap.

Onzekerheid, twijfel en angst kost je bakken met energie. En niet kiezen wat bij je past kost je je eigenwaarde. En in sommige gevallen kost het je dus ook nog eens heel veel geld. Herkenbaar? Dus wat is nou belangrijk?

  • Als je niet helder hebt waar je voor staat en dat niet kunt of durft aan te geven dan gaat de ander het voor je invullen. TO DO: op een rijtje krijgen wat JIJ wilt en waar JIJ voor staat.
  • Als je denkt dat je ‘het’ volgens het boekje moet doen en je jezelf gaat vergelijken met anderen raak je meer van jezelf af. TO DO: leren out of the box te denken en het zo ook te gaan doen en leven.
  • Als je niet durft te staan voor wie je bent, niet durft te zeggen wat je wilt, gaan anderen bepalen wat je moet zeggen of doen. TO DO: je leren uit te spreken op zo’n manier dat mensen naar je gaan luisteren en je serieus nemen.
  • ABSOLUUT to do: Het hebben van onzekerheid kost je ongelooflijk veel en dient je voor geen meter. Kappen ermee dus. Want de enige die weet wat je echt wilt ben jijzelf. En wat en hoe een ander het ook doet. Dat is voor die ander. Dit geldt niet alleen op zakelijk vlak maar ook in je privé leven.

Mijn advies

Hoe kun je nou meer naar jezelf luisteren als je onzeker bent en wat kun je doen om dat te doorbreken?

Stel, je hebt een moment van onzekerheid. Je weet even niet wat je moet doen. Ok dat is een feit. Stop jezelf daar dan even. En zit stil. Luister goed naar je vraag. Waar zit de twijfel? Weet je het echt niet of ben je aan het vergelijken.

Stel jezelf de vraag: wat voelt goed voor mij? En als ik doe wat ik wil, wat is dan het risico? Vaak laten we ons leiden door angst. Angst het niet goed te doen, niet geaccepteerd te worden, iets of iemand te verliezen. En dan ga je je aanpassen. Soms met het destructieve gevolg dat je vooral jezelf verliest.

Makkelijker gezegd dan gedaan? Get help.

Als je het zelf lastig vindt dit te doorbreken is een coach of expert op dit gebied inschakelen het meest handig. Iemand die de tijd neemt met de juiste verdiepende vragen jou de juiste volgende stap voor jou te laten vinden.

Dus get in control en zeg je onzekerheid gedag. Jij weet als geen ander wat goed voor jou is.

Liefs, Brigitte

 

Meer van Bri's Blog

De afgelopen weken sprak ik meerdere mensen die vanuit het maken van een ‘fout’ en het daarbij ontstane conflict en …
3 redenen waarom fouten durven maken een must is  Hoe vaak maak jij jezelf niet ‘fout’ om iets wat je …
Hoe vaak laat jij je beïnvloeden door schuldgevoel en doe je of zeg je niet wat je wilt? Fantaseer even …
Holy F. Ik weet niet wat ik wil. Maar is dit echt zo? Een begrijpelijke opmerking die ik vaak hoor, …
Ontploffen is een keuze De hele dag zit je al op dat ene telefoontje te wachten van je partner, hij/zij …
Dit kwam in me op omdat zoveel vrouwelijke ondernemers niet alleen moeite hebben zichzelf echt te laten zien maar ook, …
Hoe jij bewust en onbewust reageert op situaties die er gebeuren in je leven hebben een effect op de kwaliteit …
Hoe voel je je tijdens deze quarantaine periode? Sta je ‘s morgens op vol energie en blijheid? Heb je zin …
Dus welke 3 dingen moet je nou echt laten als je succes wilt hebben? Je niet uitspreken en geen grenzen …
Hoe is jouw leven op dit moment? Ervaar je stress omdat je bedrijf stil ligt en er geen geld binnenkomt, …
In het vliegtuig stappen.. ik doe het, maar zie er altijd enorm tegenop. Met trucjes om mezelf kalm en stoer …
Ik heb geleerd in mogelijkheden te denken en nu dat zo is, kan ik niet meer anders. Niets is onmogelijk …